با گرم شدن هوا داشتن یک کولر سالم در ماشین از ضروریات است. در این مقاله ما تصمیم داریم مواردی را درباره کولر خودرو برایتان شرح دهیم تا در سایه آنها تابستانی خنک را پشت سر بگذارید. پس تا پایان مقاله ما را همراهی کنید.
روش کار کولر ماشین
درون فضای کمپرسور گازی خنککننده است که بعد از متراکم شدن با فشار زیاد بهطرف کندانسور حرکت میکند. سپس از حرارت افتاده و به مایع تبدیل میشود. این گاز مایع از کندانسور گذشته و از شیر انبساط میگذرد که در آنجا دچار افت زیاد میشود. تحت تأثیر افت فشار، دو حالت گازی و مایع را به خود میگیرد و بهطرف ورودی اپراتور میرود.
بخوانید: نحوه شارژ گاز کولر ماشین
در او اپراتور بر اثر دمای محیط، تبخیر شده و مجدداً تبدیل به میشود؛ و خنکی خود را به لولههای اپراتور منتقل میکند. هوای داخل ماشین، با چرخش پروانه فن داخلی از یک طرف یونیت داخلی وارد میشود. این هوا پس از گذشتن از لولههای اپراتور، خنک میشود و از طرف دیگر به داخل ماشین منتقل میگردد. عملیات تبخیر در اپراتور از طریق کمپرسور مکش شده دوباره اتفاق میافتد و این روند همچنان تا هنگامی کولر روشن است ادامه مییابد.
اجزای کولر
کمپرسور
آنچه منجر میشود تا گاز مبرد در ماشین به حرکت دربیاید، دستگاه کمپرسور است. نام دیگر دستگاه کمپرسور همان کولر خودرو میباشد. کمپرسور وظیفهای مانند عمل خونرسانی در بدن انسان از طریق قلب دارد که گاز در خودرو از طریق قلب خودرو، همان کمپرسور بهتمامی اجزا راه مییابد.
کمپرسور علاوه بر گازرسانی، فشار و دمای گاز کم فشار خارج شده از او اپراتور را افزایش میدهد. در حقیقت کمپرسور گاز مبرد را از اواپراتور به درون کندانسور هدایت کرده و بعد به کپسول خشک کننده میبرد و دوباره به درون اواپراتور منتقل میکند.
کمپرسورهایی که درون ماشین تعبیه میشوند، ضروری است که وزن و حجمی متناسب باقدرت ماشین داشته باشند. تا بار سنگین بر موتور ماشین وارد نشود و از طرفی دیگر برای نصب و جایگذاری در ماشین، مشکل ایجاد نکنند.
بخوانید: علت کار نکردن کمپرسور موتور خودرو
کندانسور
عمدهترین وظیفه کندانسور تبادل حرارت است. هدایت حرارت جذب شده از طریق او اپراتور به فضای محیط خارج از ماشین بهوسیله کندانسور انجام میشود.
شیر انبساط
وظیفه اصلی شیر انبساط مشخص نمودن اندازه درست گازِ رسیده، از قطعه کندانسور به درون او اپراتور توسط یک فیلتر میباشد. همچنین شیر انبساط، فشار مبرد را به یکباره کم میکند.
وقتی که کمپرسور فعالیت خود را شروع میکند شیر انبساط شل شده و مبرد مایع با عبور از صافی به گازی پرفشار تبدیل میشود.
اگر او اپراتور درخواست مقدار بیشتری مبرد مایع را داشته باشد، شیر انبساط برد کم فشار طلب شده را به درون کویل اپراتور هدایت میکند. در واقع میتوان چنین گفت که شیر انبساط تعادل بار گرما و خنککنندگی بهینه او اپراتور را بر عهده دارد.
رسیور درایر
وظیفه رسیور کولر یا درایر، خشککردن گاز و مجموعه کولر از رطوبت است.
علائم نقص در رسیور کولر
- اگر گاز کولر پس از فعال شدن کمپرسور گردش ندارد.
- باد کولر خنکی ندارد.
- با حرکت دادن رسیور کولر صدایی شبیه صدای شن خشک شنیده شود.
کنترل کننده فشار
چنانچه با واژه مانوستات مواجه شدید بدانید که منظور همان کنترل کننده فشار است؛ که این قطعه دو وظیفه دارد:
- محافظت از مدار کولر در مقابل خرابیهای ناشی از نوسانات فشار
- کنترل نوسانات فشار کندانسور
این سوئیچ به سه نوع تقسیم میشود:
- کلید کنترل فشار بالا
- کلید کنترل فشار پایین
- کلید کنترل فشار سه مرحله
کلید کنترل فشار پایین
- اغلب این کلید روی رسیور و در بخش بالایی آنکه تمامی اتصالات ورودی و خروجی قرار گرفتهاند تعبیه میشود و دارای دو ترمینال است که از سو به کلاچ برقی و از یک سو به ترموستات متصل میشود.
- عملگرایی کلید فشار پایین ساده و راحت است. درون این کلید یک سیلندر وجود دارد که اگر فشاری پایینتر از فشار معین شده وارد مجموعه بشود، مدار را قطع میکند.
- در حالتی که کاهش فشار به دلیل وجود نشتی در مجموعه باشد، کمپرسور از طریق این کنترل از مدار خارج شده تا آسیبی به مجموعه وارد نشود.
کلید کنترل فشار بالا
این کلید روی رسیور قرار میگیرد و عکس کلید فشار پایین عمل میکند و مانند کلید فشار پایین در مدار الکتریکی قرار میگیرد. در صورتی که مدار الکتریکی مرتبط با کلید فشار بالا، متحمل فشاری بالاتر از حد تنظیم شده بشود، مدار الکتریکی را قطع میکند. پس با بالا رفتن فشار ورودی به مجموعه عملگرایی قطعه کمپرسور قطع میشود تا از آسیب کمپرسور، شلنگها و کل سیستم پیشگیری کند.
کلید کنترل فشار سه مرحله
در ماشینهایی که از فن الکتریکی استفاده میشود و یا در مواقعی که جریان هوای ورودی زیاد است از این کلید استفاده میشود.
کلید کنترل فشار سه مرحله بر روی مسیر و لوله گاز فشار بالا نصب میشود که مجهز به 4 ترمینال الکتریکی میباشد.
وظایف کلید فشار سه وضعیتی
- کنترل فشار پایین
- کنترل فشار بالا
- کنترل کارکرد فن الکتریکی کندانسور
عملگرایی دو مورد اول که پیشتر توضیح داده شد.
و اما در خصوص سومین خصوصیت این کلید باید بگوییم که فن کندانسور فقط در مواقع ضروری عمل میکند.
کنترل فن الکتریکی از طریق دو سطح فشار تنظیم شده، صورت میگیرد.
وقتی که فشار ورودی بالاتر از فشار ماکزیمم برسد، فن الکتریکی وارد مجموعه میشود و یا فن در دور دوم فعالیت خود را آغاز میکند. بعد از اینکه فشار به مقدار مشخص شده رسید، فن کندانسور از مدار خارج میشود.
فعالیت مداوم فن الکتریکی باعث افزایش توان مصرفی شده و ایجاد صدا و کم شدن طول عمر فن را به دنبال دارد.
مقادیر تنظیم شده روی کلید فشار سه حالتِ
- کلید فشار پایین در فشار 5/2 بار مدار کلاچ کمپرسور را قطع میکند.
- کلید فشار بالا در فشار 27 بار تا 32 بار مدار کلاچ کمپرسور را قطع میکند.
- فن الکتریکی کندانسور در فشار 16 بار وارد مدار میشود و در فشار 12 بار از مدار خارج میگردد.
او اپراتور
- او اپراتور قطعهای است که وظیفه تبخیر مایعات را بر عهده دارد.
- ترموستات تنظیم کننده برودت داخل کابین
- بیشتر خودروها مجهز به ترموستات کولر داخل اتاق هستند.
- ماشینهایی که مجهز به سیستم ایرکاندیشن هستند، دو ترموستات در کابین دارند که یکی پشت داشبورد قرار گرفته و دیگری روی او اپراتور
- ترموستات کولر وقتی دمای او اپراتور نزدیک صفر شد، درجه کمپرسور را قطع میکند. این فرایند برای اجتناب از یخزدگی او اپراتور طراحی شده است. چرا که اگر او اپراتور دچار یخزدگی شود، هوایی که از دریچهها خارج میشود خیلی کم شده و دما زیاد میشود.
علائم خرابی در سیستم کولر
- خنک نشدن داخل کابین
- روشن نشدن کولر
- شنیدن صدایی شبیه لرزش هنگام روشن کردن کولر
- مشکلات سیستم کولر خودرو
- خرابی کمپرسور
- خرابی کلاچ کمپرسور
- کثیف بودن روغن کمپرسور
- کثیف بودن کندانسور
- تمیز نبودن فیلتر تهویه
- خالی شدن گاز خنککننده
بخوانید: عیب یابی کولر خودرو