در طول این چند ساله تعداد سنسور های خودروها نیز افزایش یافته و هشدارهای لازم در مورد خودرو به راننده ارائه میشود تا علت خرابی ها سریعتر شناسایی شود. از جمله سنسورها و چراغهای پرکاربرد خودرو ، چراغ روغن موتور میباشد که که از اهمیت بالایی برخوردار است.
هر گونه اختلاف هایی که در سیستم روغن موتور خودرو ایجاد شود باعث روشن شدن چراغ روغن موتور میشود که در ادامه به تک تک این موارد خواهیم پرداخت. در ابتدای امر نگاهی کوتاه به کارکرد روغن موتور در خودرو می اندازیم تا دلایل روشن شدن چراغ روغن موتور را بهتر متوجه شویم. با رویتا خودرو همراه باشید.
روغن موتور
روغن موتور دو کارایی مهم برای خودرو و به ویژه موتور خودرو دارد؛ یکی از کارهایی که روغن موتور انجام میدهد این است که قطعات فلزی داخل موتور را روان کاری کرده و اصطکاک را کاهش میدهد تا این قطعات به آرامی حرکت نمایند و دیگر وظیفه آن پخش و توزیع متناسب گرما در موتور است تا مانع از ذوب قطعات در اثر حرارت زیاد یا آسیب به آنها شود.
کار دیگری که روغن موتور انجام میدهد این است که کثیفی و ذرات ریز را جمع کرده و آنها را در فیلتر روغن موتور قرار میدهد. هرگونه اختلال که باعث شود روغن به درستی به وظیفه خود عمل نکند باعث روشن شدن چراغ روغن میشود و در نتیجه باید در بخش بررسی علت روشن شدن چراغ روغن قرار گیرد.
روانکاری سیستمهای مکانیکی از اهمیت فراوانی برخوردار است چرا که در اثر تماس سطوح فلزی اصطکاک قابل توجهی بین آنها به وجود میآید و افزایش این اصطکاک میتواند منجر به افزایش فرسودگی و خرابی قطعات گردد. روانکاری درست خودرو یکی از موارد حیاتی برای سالم نگه داشتن موتور آن است که باید به طور منظم و دقیق انجام گردد اما ممکن است که در شرایط مختلفی این کار با اختلال مواجه شود و چراغ روغن خودرو روشن گردد.
بیشتر مطالعه کنید: انواع روغن موتور
روشن شدن چراغ روغن موتور خودرو
یکی از چراغ های هشدار دهنده پشت آمپر خودرو که هنگام روشن شدن نیازمند رسیدگی سریع است، چراغ روغن خودرو میباشد. روشن شدن این چراغ نشان دهنده وجود یک اشکال اساسی در سیستم روغن رسانی به موتور میباشد که باید در سریع ترین زمان ممکن رسیدگی گردد. البته گاهی اوقات این چراغ به صورت دورهای نیز روشن میشود که در ادامه توضیح داده خواهد شد. دقت داشته باشید که با روشن شدن چراغ روغن خودرو در هنگام حرکت، باید هر چه سریعتر خودرو را متوقف و خاموش کنید و تا حل نشدن مشکل، نسبت به راه اندازی مجدد موتور خودرو عجله نکنید.
روغن موتور خودرو نقش خنک کنندگی و روان کردن حرکت اجزای موتور را بر عهده دارد و وجود هر گونه مشکل در این امر، باعث کار کردن خشک خودرو، اصطکاک بین اجزای مختلف موتور، داغ شدن بیش از حد موتور و ایجاد خسارت شدید به موتور میشود؛ این خسارت تا سوختن موتور و تعویض کامل موتور نیز میتواند پیش رود پس بهتر است که روشن شدن چراغ روغن خودرو را جدی بگیرید و در اسرع وقت به آن رسیدگی کنید.
از جمله شایعترین عواملی که منجر به روشن شدن چراغ روغن خودرو میشود، کاهش سطح فشار روغن در موتور خودرو میباشد که این امر میتواند بلافاصله به موتور فشار وارد کند و باعث سوختن موتور و ایجاد خسارات سنگین به خودرو گردد. دیگر عوامل حایز اهمیت که باعث روشن شدن چراغ خودرو میشوند عبارتند از:
مشکل در فیلتر روغن خودرو
فیلتر روغن اگر به خوبی کار نکند یا سر جای خود محکم بسته نشود، ممکن است منجر به نشتی روغن شود یا نتواند روغن را به خوبی تمیز کند؛ در نتیجه چراغ روغن خودرو روشن خواهد شد تا به این مسئله رسیدگی گردد. عامل دیگر استاندارد نبودن فیلتر روغن است که باعث میشود سرعت گردش روغن در موتور کاهش و سطح فشار روغن کم شود که نتیجه آن روشن شدن چراغ روغن می باشد. در برخی شرایط نیز ممکن است این مشکل به خاطر پایه فیلتر پیش بیاید که باید توسط یک متخصص بازدید گردد.
نامرغوب بودن روغن موتور
اگر روغن موتوری که در خودرو استفاده میکنید نامرغوب باشد، حرارت موتور را به خوبی دفع نخواهد کرد و باعث ایجاد اصطکاک در بین اجزای موتور خواهد شد. این مشکل بسیار با اهمیت بوده و باید فورا روغن موتور تعویض گردد. ایا تا به حال از روغن موتور آدینول اسفاده کرده اید برای دیدن مشخصات بر روی لینک زیر کلیک کنید.
روشن شدن چراغ روغن موتور به دلیل ترکیب آب یا بنزین با روغن
یکی دیگر از مواردی که باعث روشن شدن چراغ روغن خودرو میشود، ترکیب آب یا بنزین با روغن موتور میباشد. این ترکیب سبب رقیق شدن روغن و در نتیجه کاهش کیفیت روغن خواهد شد. این مشکل عمدتا به خاطر خرابی و یا سوختن واشر سر سیلندر به وجود میآید. همچنین وجود مشکل در انژکتورها نیز ممکن است سبب ورود بنزین به روغن گردد.
ضعیف شدن پمپ روغن
پمپ روغن (اویل پمپ) اگر به خوبی کار نکند باعث افت فشار روغن در جریان بین بخشهای مختلف موتور خواهد شد و در نتیجه چراغ روغن پشت آمپر روشن خواهد شد. این پمپ که معمولا با استفاده از قدرت موتور فعالیت میکند، در اثر عدم عملکرد صحیح تسمه پروانه یا دینام نیز نمیتواند وظیفه خود را به خوبی انجام دهد. بنابراین، قبل از اقدام به تعویض این قطعه، تسمه، بلبرینگ و پولی این پمپ را نیز تست کنید.
مطالعه کنید: علائم خرابی تسمه تایم
یاتاقانها دچار مشکل شدهاند
ایجاد اشکال در یاتاقانهای خودرو پر هزینه ترین دلیل ممکن برای روشن شدن چراغ روغن میباشد که نیاز به بازدید کارشناس و تعمیر توسط یک فرد متخصص دارد.
وجود ناخالصی در روغن باعث روشن شدن چراغ روغن موتور
چنانچه روغن با آب یا بنزین مخلوط گردد؛ غلظت روغن کاهش یافته و و یسکوزیته آن از مقدار استاندارد خارج خواهد شد؛ در این صورت نمیتوان انتظار عملکرد موثر از روغن داشت و چراغ روغن روشن خواهد شد. لازم به توضیح است که وجود مشکل در انژکتور، خرابی سرسیلندرها و … احتمال اختلاط بنزین و روغن را افزایش میدهد.
چگونه بفهمیم واشر سرسیلندر خودرو سوخته است؟
همان طور که پیشتر گفته شد، یکی دیگر از مواردی که باعث روشن شدن چراغ روغن در خودرو میشود، ترکیب بنزین یا آب با روغن میباشد. ترکیب این عوامل با روغن باعث رقیق شدن و کاهش کیفیت آن خواهد شد. ترکیب شدن بنزین با روغن موتور بیشتر به خاطر سوختن واشر سر سیلندر اتفاق میافتد.
مطالعه کنید: علائم سوختن واشر سر سیلندر
دلیل روشن شدن چراغ روغن در دور موتور پایین
در صورت عدم وجود نشتی باید احتمالات دیگر بررسی شود. اگر مدت زیادی از تعویض روغن موتور ماشین گذشته باشد این احتمال می رود که فیلتر آن مسدود شده باشد. بهتر است یک بار روغن ماشین را تخلیه کرده و پس از تعویض فیلتر آن، روغن جدید را داخل مخزن بریزید. اگر مشکل از فیلتر بوده باشد، چراغ روغن پس از استارت ماشین باید خاموش شود.
اگر سطح روغن موتور پایین بود ولی هیچ نشانی از نشت در موتور نیفتد، احتمال سوزانده شدن روغن توسط موتور را هم باید بررسی کرد. روغن موتور نباید وارد سیلندر شده باشد چرا که پس از ترکیب شدن با اکسیژن موجود در سیلندر، به راحتی سوخته و تبخیر خواهد شد.
اگر از کارشناسی خودرو اطلاع دارید میتوانید یک دستگاه اندازهگیری هوای فشرده تهیه کنید و با استفاده از آن همه سیلندرهای ماشین را برای پیدا کردن علت روشن شدن چراغ روغن در دور موتور پایین تست کنید. اگر مقدار نشان داده شده برای یکی از سیلندرها کمتر از بقیه بود پس حتما موتور ماشین را برای تعمیر و بررسی بیشتر به یک متخصص نشان دهید.
با استفاده از دفترچه راهنمای ماشین، مسیرهای ارسال روغن موتور را بررسی کرده و کابل های آن را جدا کنید. بررسی کنید که آیا این کار هیچ تاثیری بر روی عملکرد روغن موتور می گذارد یا خیر. اگر مساله خاصی پیش نیامد پس می توان گفت مشکل از فشار روغن نیست. اما هر واکنش دیگری از سوی ماشین نشان خواهد داد که مشکل دقیقا از کدام قسمت مسیر میباشد.
اگر مشکل از فشار روغن باشد باید پمپ روغن را عوض کنید. این پمپ در واقع عامل جریان یافتن روغن درون موتور است. بنابراین هر گونه مشکلی در آن می تواند تاثیر بسزایی بر عملکرد کلی موتور داشته باشد. نصب یک پمپ جدید کار آسانی نخواهد بود و اگر تخصص و ابزار لازم را ندارید خودسرانه به این کار نپردازید.
چه زمانی روشن شدن چراغ روغن را جدی بگیریم؟
گاهی با افزایش و کاهش دور موتور (روشن شدن چراغ روغن در دور موتور)، چراغ روغن خاموش و روشن میشود و یا گاهی در زمان گرم شدن موتور این چراغ روشن خواهد شد و تا زمان تعمیر خاموش نمیشود. روشن شدن چراغ روغن را چه بصورت دورهای و چه به صورت دائمی باید جدی گرفت و سریعا نسبت به بررسی علت روشن شدن چراغ روغن اقدام نمایید و مشکل را رفع کنید.
نکته آخر اینکه فراموش نکنید تا روغن ماشین خود را بین 5 الی 10 هزار کیلومتر کارکرد، بسته به مدل آن تعویض نمایید.
از دست ندهید: زمان تعویض روغن موتور