سیلندر و یکی از قطعات اصلی آن یعنی واشر سر سیلندر، از مهم ترین قطعات خودرو میباشد که علاوه بر اهمیت آن در کارکرد موتور، میتواند خسارت مالی گرانی راه به صاحت خودرو وارد کند. شناخت دلایل سوختن واشر سر سیلندر میتواند مارا کمک کند تا در پیشگیری از خرابی واشر سرسیلندر اقدامات کاربرد و لازم را انجام دهیم.
پیش از پرداختن به موضوع اصلی مقاله که همان علت های سوختن واشر سر سیلندر می باشد، بهتر است ابتدا با قطعه سیلندر و واشر سر سیلندر در خودرو کمی آشنایی پیدا نماییم.
سیلندر چیست؟
یکی از عمده ترین قطعات موتور هر خودرویی را سیلندر تشکیل می دهد، سیلندر نقش بسیار مهمی در تمامی خودروها ایفا می کند که در واقع وظیفه نگهداری و برقراری ارتباط قطعات مختلف را بر عهده خواهد داشت که کار اصلی آن، مبدل نمودن انرژی سوخت به انرژی مکانیکی در موتور های احتراقی خواهد بود. سیلندر غالباً به شکل استوانه ایی مانند خواهد بود و دارای قطر و ضخامت مشخص و معینی هستند و در سایزهای کوچک جهت به کار گیری در ماشین های کنترلی بنزینی و در سایزهای بزرگ تر، در کشتی ها و ناوهای جنگی ساخته می شوند.
اجزای متشکله سیلندر خودرو
پیستون سیلندر
این قطعه که یکی از مهم ترین قطعات خودرو محسوب می شود، با حرکت رفت و برگشتی، در سیلندر، وظیفه تولید قدرت را بر عهده خواهد داشت در واقع این قطعه، یک جز متحرک است که جهت انتقال نیرو از بنزینی که در سیلندرها به میل لنگ گردش دارد را برای چرخاندن چرخ های خودرو مورد استفاده قرار می گیرد.
سر سیلندر
سر سیلندر که یکی از قطعات حیاتی در موتور خودرو محسوب می شود، به همراه پیچ و مهره به موتور وصل می شود. سرسیلندر، وظیفه نگهداری از سر سیلندر ها را بر عهده دارد. زمانی که موتور خودرو نیاز اساسی به تعمیر داشته باشد، می بایست که سر سیلندر آن، بازگردد، چرا که باز نمودن سر سیلندر، امکان دسترسی را به پیستون و سایر اجزا را فراهم می نماید.
واشر سر سیلندر
این قطعه در موتور خودرو و به صورت خاص تر در سیلندر خودرو، مابین سر سیلندر و سیلندر قرار می گیرد که عمده وظیفه این قطعه جلوگیری از مخلوط شدن آب و روغن در موتور خودرو می باشد. در ادامه بیشتر با این قطعه آشنا خواهیم شد.
معرفی واشر سر سیلندر
چنانچه بخواهیم این قطعه را به صورت دقیق تر معرفی نماییم باید بگوییم یکی از مهم ترین قطعات پیشرانه هر خودرویی می باشد که ادامه کار نرمال هر خودرویی بسته به سلامت آن خواهد داشت بنابراین تأثیر این قطعه در خودرو بسیار حائز اهمیت خواهد بود و یکی از مهم ترین موارد اساسی در تأمین کیفیت کارکرد خودرو خواهد داشت.
جایگاه و جنس واشر سر سیلندر
همانگونه که پیشتر نیز گفته شد، مکان قرارگیری و جای گیری این قطعه از سیلندر، دقیقاً در بین سیلندر و سر سیلندر می باشد که در واقع یک این قطعه محفظه ای را برای احتراق به وجود می آورد که آب بندی شده نیز می باشد و از نشت مواد داخل سیلندر به بیرون، به هنگام بالا و پایین رفتن پیستون ها، پیش گیری می نماید. در مورد جنس این قطعه باید گفت که واشر سر سیلندر از مواد نسوز و بسیار با کیفیت فولادی تهیه شده است که طریقه نصب جای گیری آن، مستلزم با کیفیت بودن این قطعه خواهد بود.
وظیفه واشر سر سیلندر
واشر سر سیلندر عمده وظایفی در موتور خودرو ایفا می کند که اعم از موارد زیر خواهد بود
- آب بندی سیلندر: این قطعه در واقع فشار سیلندر در موتور را در بهترین شرایط خود و در بهترین حالت نگهداری می کند.
- هدایت مایعات: مایع خنک کننده موتور خودرو و هم چنین روغن موتور خودرو درون بلوک موتور سر سیلندر موجودند که واشر سیلندر به آن ها اجازه می دهد بین سر سیلندر و بلوک در گردش باشند و وظیفه تنظیم دمای سوپاپ ها و شمع ها را به خوبی انجام دهند.
- حفظ و نگهداری مایعات: واشر سر سیلندر از نزدیک شدن گازهای احتراق به مسیرهای مخصوص مایع خنک کننده و روغن موتور جلوگیری می کند و بالعکس.
اقسام واشر سر سیلندر
واشرهای سر سیلندر به چند دسته تقسیم می شوند که به شرح ذیل خواهند بود.
- فولاد چند لایه
- مس
- کامپوزیت
- الاستومریک
مطالعه کنید: زمان و نحوه تعویض واشر سر سیلندر
فرآیند سوختن و خرابی واشر سر سیلندر
این قطعه مانند هر قطعه دیگری در خودرو امکان خرابی را در پی خواهد داشت که خرابی و نقص در این قطعه، به شکل سوختن خود را نمایان خواهد نمود. به این صورت که دمای موتور خودرو به هنگام کار، بیش از حد افزایش خواهد یافت و از آن جا که واشر سر سیلندر در معرض گرما و حرارت زیاد قرار می گیرد که این گرما حاصل از موتور قرار دارد، چنان چه افزایش دمای موتور در محدوده مجاز نباشد، این امکان را دارد که منجر به سوختن واشر سر سیلندر گردد.
علت های سوختن واشر سر سیلندر
اکنون بپردازیم به علت ها و دلایل سوختن واشر سر سیلندر پیش تر نیز اشاره شد که بر اثر دمای زیاد موتور و در نهایت ازدیاد دمای غیرطبیعی و بیش از حد، واشر سر سیلندر دچار سوختگی خواهد شد؛ که این سوختگی نیز غالباً ناشی از عدم عملکرد صحیح و مناسب خنک کننده می باشد؛ که در زیر به آن ها اشاره خواهیم نمود.
- کم بودن آب رادیاتور خودرو
- بسته بودن و انسداد لوله ها و مجاری آب
- خرابی پروانه
- وجود رسوبات در سیستم خنک کننده موتور
- گرما و دمای بیش از حد هوا
- سبک نامناسب رانندگی
- خرابی ترموستات
- خرابی واتر پمپ
علائم سوختن واشر سر سیلندر در خودرو
از آن جا که موتور خودرو به عنوان قلب تپنده خودرو محسوب می شود، دارای اجزای بسیار زیاد و پیچیده ایی است که همان گونه که در این مقاله نیز گفته شد یکی از این قطعات حیاتی در خودرو، سیلندر خواهد بود که نقص در آن موجب نقص در کارکرد خودرو می گردد و سلامت سیلندر نیز بسته به سلامت واشر سر سیلندر و دیگر اجزای آن خواهد بود؛ اما اینکه چگونه بفهمیم و چگونه تشخیص بدهیم که این قطعه دچار آسیب یا سوختن شده است این رخداد دارای نشانه های گوناگونی خواهد بود. سوختن واشر سر سیلندر در خودرو، همراه با علامت هایی است که به دین شرح خواهد بود.
- افزایش دمای موتور خودرو به صورت غیرطبیعی
- کاهش قدرت موتور
- اختلاط آب و روغن در موتور
- ضعیف شدن عملکرد پیشرانه به طرز قابل توجه
- کاهش کشش خودرو به صورت کاملاً محسوس
- دیر روشن شدن موتور خودرو در ابتدای روز و هنگام روشن شدن، موتور خودرو دارای تکانه و لرزش خواهد شد و دود سفید از آن خارج خواهد گشت.
- شیلنگ های اتصال رادیاتور باد کرده و متورم می شوند
- دیده شدن روغن در مخزن رادیاتور
- کم شدن و کاهش آب رادیاتور در صورت صحت سیستم خنک کننده و عدم نشتی آن.
- شنیدن صدای شرشر آب از پشت داشبورد
- وجود نشتی از زیر منیفولد
- خروج دود سفید از لوله اگزوز
- مشاهده حباب در رادیاتور موتور خودرو
- دمای بیش از حد موتور خودرو
- جوش آوردن موتور خودرو
- تغییر رنگ روغن موتور خودرو و متمایل شدن آن به رنگ سفید شیری
- خروج دود آبی رنگ از لوله اگزوز
- مشاهده روغن و آب روی موتور به دلیل وجود نشتی
بخوانید: علائم سوختن و تست واشر سر سیلندر